Medycyna chińska

medycyna-chinska_wiem_o_zdrowiu
  • Forum
  • Leczy zanik nerwu wzrokowego, różnego rodzaju neuralgie stany chorobowe po zapaleniu wątroby oraz różnego rodzaju zaburzenia psychiczne przy bólach nowotworowych, rehabilituje np.zespół bolesn...(więcej)
  • A to nie jest jakaś podpucha? Jak to jest ze sobą powiązane? Co ma piernik do wiatraka? Jak masowanie biodra ma podziałać na ból ręki?...(więcej)
  • luuuzak nie ma racji, bo niejedzenie podziała na krótki czas, ale w końcu będziesz musiał coś zjść i wtedy spotka Cię bardzo powszechne zjawisko czyli \"efekt jojo\" przytyjesz 2 x więcej ni...(więcej)
  • AKUPUNKTURA JEST NAPRAWDE POMOCNA W WIELU SCHORZENIACH JA BIORE AKUPUNKTURE I JESTEM ZADOWOLONA BARDZO...(więcej)
  • Taki rodzaj chińskiej jogi. Jednak należy ćwiczyć pod opieką jakiegoś wyspecjalizowanego trenera, żeby były widoczne jakiekolwiek efekty i nie zrobić sobie krzywdy....(więcej)
  • dowiedziałem się, że jest to coś podobnego do akupunktury, ale nie nakłuwa się nimi tylko przypala patyczkiem owiniętym watą nasączoną substancją leczniczą. Podobno metoda niezawodna i naj...(więcej)
  • Nie wierzyłem w tą metodę, ale cudownie mnie wyleczyła z nałogu. Jest zaraz po ciąży najlepszym lekiem na nikotynizm, tylko, że ciąża trwa tylko kilka miesięcy podczas gdy od mojego poddani...(więcej)
  • Mój synek ma 3 latka i ciągle choruje /raz w miesiącu jesteśmy u lekarza/, w kółko bierze antybiotyki całą masę innych leków. Słyszałam, że akupunktura i chińskie zioła mogą być pomoc...(więcej)
  • Na akupresurę chodzę do Centrum Wspierania Płodności FertiMedica w Warszawie, do dr xxx przyszłą mamą. Od jakiegoś czasu leczę dolegliwości bólowe właśnie akupresurą. Ze świetnym skutk...(więcej)
  • Hej! Ostatnio czytałam na stronie zdrowie-online.net.pl parę ciekawych informacji o zdrowiu. Muszę powiedzieć, że w utrzymaniu dobrego zdrowia bardzo pomaga medycyna chińska. W połączeniu z ak...(więcej)
  • Coś nie coś słyszałam o metodach medycyny chińskiej ( jakieś akupresury, ziołolecznictwo, akupunktury). Mam pytanie, która metoda na co działa, czy może wszystkie z tych metod mają ogólne ...(więcej)

Forum -> MOKSYBICJA

Tytuł:MOKSYBUCJA
Autor:High-TIME
12.5.2010, 04:52
Gdzie można się dowiedzieć czegoś więcej o moksybucji? Są w polsce jakieś miejsca, gdzie takie coś się wykonuje?

Autor:myszak=myszak
No właśnie mało w ogóle jest o tej metodzie. Ciężko się dowiedzieć jak działa i na co dokładnie.

Autor:chingChang
może idżcie do baru chińskiego i się zapytajcie Chińczyka :p

Autor:marynarz
ale dowcipny jesteś. Ciekawe który chiński bar w Polsce prowadzą rodowici Chińczycy. Może są takie, ale z pewnością niewiele

Autor:atractiv
dowiedziałem się, że jest to coś podobnego do akupunktury, ale nie nakłuwa się nimi tylko przypala patyczkiem owiniętym watą nasączoną substancją leczniczą. Podobno metoda niezawodna i najlepsza na wrzody jelita grubego.

Odpowiedz:

Tytuł:
Autor:
Tekst:
Wpisz poprawną odpowiedz
aby wysłać wiadomość
Podaj najwyższy szczyt Polskich Tatr

medycyna-chinska_ciekawostkigruper salon urody

Ciekawostki

Akupresura
Wiele słyszy się dziś o propagowaniu zdrowego stylu życia i wszystkim co się z tym wiąże. Nie ma co się dziwić. Żyjemy w stresie i zabieganiu, nie zwracamy uwagi na to co jemy, stres jest nieodłączną częścią każdego dnia, czas wolny spędzamy w galeriach handlowych a gdy tylko poczujemy ból, sięgamy po tabletkę przeciwbólową. I tak kolejno zaczynają się problemy ze zdrowiem.

Czy wiesz, że...

Akupunktura
Niektórzy żartują, że akupunktura to sadyzm, przynoszący niezłe dochody. Czy rzeczywiście? We wszystkich powiedzeniach jest nieco przesady, przyjrzyjmy się zatem, jak jest w tym przypadku. Nie można przecież oceniać, jeśli nie znamy istoty zagadnienia. Znaczenia słowa akupunktura należy szukać w języku łacińskim. Acus oznacza igłę, a punctus – ukłucie, co w wolnym tłumaczeniu można rozumieć jako punktowe nakłuwanie.

Polecamy

Tiens - Tianshi
Nazwa Tiens wywodzi się od chińskiego słowa „tianshi”, które jest połączeniem dwóch wyrazów: lew i niebo, stąd „tianshi” można przetłumaczyć jako „Niebiański Lew”. Myślą przewodnią, którą kieruje się Tiens na całym świecie jest „Zdrowie i bogactwo”, natomiast celem – promocja zdrowia i szczęścia w każdym zakątku świata.

Bóle migrenowe to uciążliwa choroba przeszkadzająca nam w codziennym funkcjonowaniu. Objawia się ona pulsującymi bólami głowy, które co jakiś czas się powtarzają. U każdego pacjenta jest to inny czas występowania. Jednak czas trwania specjaliści określili na 4 do 72 godzin. Również każda migrena różni się stopniem natężenia bólu. W walce z tą chorobą nie wiele leków sobie radzi. Skutecznym lekiem, polecanym przez osoby z tymi dolegliwościami jest Pyralgina.